Logo Milieudefensie

Milieudefensie

Als Luchtwachter probeerde ik de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren door mensen bewust te maken van de ernst van het probleem. Ook zette ik me in voor een eerlijk klimaatbeleid.


Luchtwachter

Uitlaatgassen van het verkeer, fijnstof van intensieve veeteelt, alles komt in de lucht terecht. En dat is dezelfde lucht die we dagelijkt inademen. Eigenlijk gebruiken we de lucht om ons heen als een open riool, en dat moet veranderen.

Logo Luchtwachters

Startactie

Op donderdag 15 februari ging de campagne van de Luchtwachters van start met het plaatsen van verkeersborden op plekken waar de luchtkwaliteit de Europese wetten overschrijdt. Ik mocht de onthulling in Eindhoven voor mijn rekening nemen. Ondanks het slechte weer kwam er heel wat media langs: Omroep Brabant, Eindhovens dagblad, Studio040 en als aller belangrijkste een plekje in de uitzending van het jeugdjournaal!


TNO

Via de luchtwachters ben ik in contact gekomen met de ambtenaren van Eindhoven, en zij hebben me gevraagd of ik mee wilden doen met een onderzoek van TNO om op de fiets de werkelijke luchtkwaliteit te maten. Ik was een van de zestig fietsers en heb gedurende een week rondgefietst met een SensA box, die ik later heb omgedoopt tot ‘de snuffelhond’.


Klimaat

Klimaatproblematiek is oplosbaar. Maar het gaat er niet om of we het kunnen, het gaat er om of we het willen. Ik zie dat veel mensen twijfelen, en ik begrijp dat wel. Heeft het nog zin als China en Polen niet meedoen? En wie gaat dat allemaal betalen? Ik ga me actief inzetten bij de nieuwe campagne van milieudefensie voor een eerlijk klimaatbeleid.

Spijbelen

Bij de grote scholierenstaking voor het klimaat heb ik uiteraard ook meegedaan. Met consequenties: De week erna moest ik elke dag nablijven. Ik had het er graag voor over, want ik vond het een goede actie om het belang van het klimaat te benadrukken.