Isqedria

Het boek dat ik had willen lezen toen ik twaalf was.

Auteur: Lisa van der Geer | Taal: Nederlands | Jeugdboek | Fantasieverhaal


Isqedria kaft

Edmund had nauwelijks een seconde de tijd om iets te doen. Hij stak zijn armen uit en greep de rand van de tunnel. Zijn voeten werden het donkere gat ingezogen, zijn armen begonnen te trillen van de enorme kracht van het water. Scherpe stenen sneden in zijn vingers. Zijn handen begonnen naar beneden te glijden en hoger vastpakken lukte niet. Hij hing nog maar aan zijn vingertoppen. Toen schoot hij de tunnel in...

Samenvatting

Na een barre tocht op zee spoelt Edmund aan op het eiland Isqedria. Door toeval komt hij erachter dat er een probleem is met het voedsel. Het is iets belangrijks, maar wat? Langzaam begint Edmund het te begrijpen, maar dan is het eigenlijk al te laat.


Hoofdstuk 1

Edmund keek om zich heen, wreef in zijn ogen, en keek opnieuw. Nee hè, ook dat nog, was het eerste wat in hem opkwam. Heb ik weer. Wat heb ik nu weer fout gedaan? Zee, overal om hem heen. Zoute oceaan, tot zover het oog reikte. Geen land, geen schip, geen mensen. Helemaal niets. Wat nu?


Toelichting

Voordat we op wereldreis gingen verheugde ik me er op. Hoe zou het zijn om midden op zee te zijn? Overal om je heen water te zien? Het leek me heel bijzonder.

Mijn boek begint midden op zee omdat het heel bijzonder is, en ook weer niet. Binnen de kortste keren let je er niet meer op. Binnen vijf minuten kijk je er niet meer naar. Maar als er midden op zee ineens iets gebeurd, dan...

Isqedria is:


Jeugdboek
Spannend
Fantasierijk
Leerzaam
Inspirerend
Diepere bedoeling
Liefde
Magie

Hoofdstuk 5

De zware houten giek lag recht voor het luik en sloot het ruim nog steeds hermetisch af. Ik probeerde naar buiten te kruipen. Geen schijn van kans. Wie maakte dan ook een schip met maar één uitgang? Met ons hoofd tegen het plafond gedrukt konden we nog net ademhalen.

“Een mes!”


Toelichting

Ik wilde een inspirerend verhaal schrijven, een verhaal waar je iets van kan leren. Maar ik ken geen enkel kind dat kan leren toveren.

Aanbevolen door:


“Ik zou het naar een uitgever sturen”

Jan Terlouw, politicus en kinderboekenschrijver


“Lisa, je hebt een uitzonderlijk schrijftalent en een verbeeldingskracht die meer is dan een levendige fantasie”

Marja Brouwers, literatuurschrijver


“De zee spettert er vanaf”

Heleen W, docent Nederlands en oceaanzeiler


Motivatie

Iets meer dan een jaar geleden voeren we met onze dertig jaar oude zeilboot de Noordzee op. Op weg naar America. Ik herinner me nog goed hoe we midden op de oceaan in slecht weer terecht kwamen. Huizenhoge golven, snoeiharde wind, en ik hoorde mezelf vragen: "Papa, mag ik sturen?". En het mocht.

Isqedria is een fantasieverhaal, geschreven gedurende 17730 zeemijl op het water. Het landschap is geinspireerd op de mooiste plekken op aarde, maar waar ook de minder mooie dingen niet zijn weggelaten. Het is een jeugdboek waarin de kinderen zich als kinderen en niet als mini-volwassenen gedragen. Zonder smartphones, zonder internet, zonder vloeken en zonder wc-humor. Het is een verhaal dat anders leest dan alle andere. Met opzet, zodat ik met volle overtuiging kan zeggen:

Isqedia is het boek dat ik had willen lezen toen ik twaalf was.